Brewing Methods
Seong Family@scott-seong
130 Posts
February 16, 2018, 2:17 pm
Quote from Seong Family on February 16, 2018, 2:17 pm커피를 Brew 하는 방법에는 크게 4가지 방법이 있다. 각각 장단점이 있고 새로운 방법도 계속해서 만들어지고 있다.
- Decoction (Boiling) - 이 방법은 물을 끓여 커피 가루에 부어 마시는 방법이다. 커피가루가 컵 아래 부분에 남아 있고 Filter 되지 않은 커피이기 때문에 가루를 마시지 않도록 조심해야 한다.
- Infusion - 이 방법은 더운물 (끊은 물이 아님)을 커피에 부어 가루와 분리를 시켜 마시는 방법이다. 깨끗한 커피맛을 제공하는 장점이 있지만 적절한 시간에 가루를 분리 시켜야 하기 때문에 쉽지 않은 방법이다.
- Gravitational Feed - 이방법은 제일 많이 쓰이는 방법으로 커피를 필터에 걸리 따뜻한 커피를 DRIP 해서 만들어 지는 방법이다. 일반 커피 머신을 사용하여 만든다.
- Pressurized Percolation - 이방법은 대체로 Espresso 를 만들때 사용하는 방법이지만 요즘엔 보통 커피를 만들때도 간혹 사용이 된다. 커피에 압력을 가해 만들어지기 때문에 커피의 농도가 진하고 두껍다.
커피를 맛보는 팁 - 커피맛을 제대로 알려면 커피 종류별로 Brew 하는 방법별로 약간의 다른맛을 느껴야 한다. 또한 커피 맛을 설명해 줄수 있는 단어 (Lingo) 또한 알아두면 좋다.
- Aroma: The way the coffee smells when it is brewed. Your sense of smell is directly linked to your taste buds, so a coffee’s aroma is important.
- Balance: If the coffee is balanced, the different taste elements work well together. If one flavor is overwhelming, the coffee is not balanced.
- Body (mouth-feel): Body describes the texture of the coffee. When describing the body of your coffee, use words like light, heavy, airy, and smooth.
- Cupping: The process of participating in a coffee tasting.
- Earthy: Earthy is a term that refers to coffee that is bold, strong, and dark in color. If coffee is too earthy, it can be bitter and off-putting, which usually means it has been roasted too long.
- Finish: Finish refers to the aftertaste of coffee. A coffee’s flavor can disappear and have a short finish, or linger and have a long finish. Usually, you have a better chance of tasting the complexity of the coffee if it has a long finish.
- Fragrance: The way the coffee grinds smell. This is a great indicator of how the coffee will eventually taste.
- Intensity: Intensity refers to the strength of flavor in the coffee. Coffee can be bold and aggressive or mild and passive.
- Sweetness: This speaks for itself. Coffee that is sweet is not bitter.
커피를 Brew 하는 방법에는 크게 4가지 방법이 있다. 각각 장단점이 있고 새로운 방법도 계속해서 만들어지고 있다.
- Decoction (Boiling) - 이 방법은 물을 끓여 커피 가루에 부어 마시는 방법이다. 커피가루가 컵 아래 부분에 남아 있고 Filter 되지 않은 커피이기 때문에 가루를 마시지 않도록 조심해야 한다.
- Infusion - 이 방법은 더운물 (끊은 물이 아님)을 커피에 부어 가루와 분리를 시켜 마시는 방법이다. 깨끗한 커피맛을 제공하는 장점이 있지만 적절한 시간에 가루를 분리 시켜야 하기 때문에 쉽지 않은 방법이다.
- Gravitational Feed - 이방법은 제일 많이 쓰이는 방법으로 커피를 필터에 걸리 따뜻한 커피를 DRIP 해서 만들어 지는 방법이다. 일반 커피 머신을 사용하여 만든다.
- Pressurized Percolation - 이방법은 대체로 Espresso 를 만들때 사용하는 방법이지만 요즘엔 보통 커피를 만들때도 간혹 사용이 된다. 커피에 압력을 가해 만들어지기 때문에 커피의 농도가 진하고 두껍다.
커피를 맛보는 팁 - 커피맛을 제대로 알려면 커피 종류별로 Brew 하는 방법별로 약간의 다른맛을 느껴야 한다. 또한 커피 맛을 설명해 줄수 있는 단어 (Lingo) 또한 알아두면 좋다.
- Aroma: The way the coffee smells when it is brewed. Your sense of smell is directly linked to your taste buds, so a coffee’s aroma is important.
- Balance: If the coffee is balanced, the different taste elements work well together. If one flavor is overwhelming, the coffee is not balanced.
- Body (mouth-feel): Body describes the texture of the coffee. When describing the body of your coffee, use words like light, heavy, airy, and smooth.
- Cupping: The process of participating in a coffee tasting.
- Earthy: Earthy is a term that refers to coffee that is bold, strong, and dark in color. If coffee is too earthy, it can be bitter and off-putting, which usually means it has been roasted too long.
- Finish: Finish refers to the aftertaste of coffee. A coffee’s flavor can disappear and have a short finish, or linger and have a long finish. Usually, you have a better chance of tasting the complexity of the coffee if it has a long finish.
- Fragrance: The way the coffee grinds smell. This is a great indicator of how the coffee will eventually taste.
- Intensity: Intensity refers to the strength of flavor in the coffee. Coffee can be bold and aggressive or mild and passive.
- Sweetness: This speaks for itself. Coffee that is sweet is not bitter.
Click for thumbs down.0Click for thumbs up.0
Last edited on February 16, 2018, 2:23 pm by Seong Family · #1